Emancipatie stopt nooit. Daarom is Het Blauwe Fonds ook zo nodig. Iedere generatie heeft nieuwe wegbereiders nodig om jezelf te kunnen zijn.
Martha McDevitt verhuisde in 2000 van San Francisco naar Nederland. De reden van vertrek? Haar relatie met een vrouw werd niet erkend haar geboorteland de Verenigde Staten.
Een jaar later was Nederland het eerste land ter wereld waar het huwelijk voor twee personen van hetzelfde geslacht opengesteld werd. Martha trouwde met haar grote liefde: de Australische Lin Pugh. Een interview over het belang van kunnen trouwen, emancipatie en Het Blauwe Fonds.
Lin en Martha plukten de vruchten van een lange emancipatiestrijd om het huwelijk te openen voor iedereen. Is lhbti-emancipatie sindsdien min of meer voltooid?
Lin: “Dat is helaas niet waar. Samen hand in hand lopen leidt regelmatig tot opmerkingen. ‘Homo!” roepen kinderen die langslopen naar ons. Dit gedrag op jonge leeftijd geeft aan dat er iets mis is met hoe we met elkaar omgaan. Het laat zien dat de maatschappij er nog steeds niet helemaal klaar voor is.”
Lin werkt als docent en begeleider bij inburgeringscursussen. Daar komt ze veel nieuwe Nederlanders tegen uit landen waar homoseksualiteit totaal taboe is. Of erger: een delict waar de doodstraf op staat. “De lhbti’ers in mijn inburgeringsklas voelen zich gelukkig gesteund door Nederland. Helaas worden deze lhbtit’ers soms in hun directe omgeving negatief benadert. Bijvoorbeeld door mensen uit hun land van herkomst. Hier is echt nog veel te winnen. Ik ben daarom ook blij dat Het Blauwe Fonds lhbti’ers met een migratie-achtergrond als een van de pijlers heeft (naast jongeren en lhbti-ouderen, red.)’
Dat na het openstellen van het burgerlijk huwelijk de strijd nog niet was gestreden, bleek wel toen Lin probeerden een zoon uit een eerdere relatie van Lin juridisch te erkennen.
Lin: “Pas zes jaar geleden, mijn zoon was toen 34, heb ik een juridische relatie met hem gekregen. Als ik voor die die tijd zou komen te overlijden, of een van ons in het ziekenhuis zou belanden, dan was hij feitelijk een vreemde voor mij in juridische zin.”
Lin: “We hebben ons altijd ingezet om de zichtbaarheid van twee vrouwen die trouwen te vergroten. Altijd proberen we uit te stralen dat het heel normaal is dat twee vrouwen trouwen. We zijn er dan ook trots op dat we ons verhaal in Mexico, Australië en de VS hebben kunnen delen. We dragen uit: de wereld eindigt niet als twee mensen van elkaar houden.” In al die landen kunnen partners van het gelijke geslacht inmiddels in het huwelijk treden.
Martha: “Emancipatie stopt nooit. Daarom is Het Blauwe Fonds ook zo nodig. Iedere generatie heeft weer nieuwe wegbereiders nodig om jezelf te kunnen zijn. Die wegbereiders moeten gesteund worden.”